Thomas François

 

Recensie: Marc Vos

Thomas François @ C-Mine Genk – 19/08/21
De jonge Brusselse Genkenaar Thomas François (ook toetsenman bij Siglo XX) heeft 3 jaar aan zijn eerste soloplaat 3.3 gewerkt en heeft er niet minder dan zijn ziel en zaligheid ingestoken. De band op C-Mine bestond naast zanger/pianist Thomas François uit Zjef Cludts (drums), Steven Marx (sax), Daan Van Robays (gitaar), Bert Marx (contrabas) en last but not least zangeres Joyce Vanderhoydonck.
Openingsnummer The City (ook opener van de cd) was een lang, sfeervol en sterk visueel nummer. Je ziet de stad Brussel in een hoofdrol, waarbij je bevangen wordt door een zekere stadsmelancholie die we ook horen in bepaalde songs van The Blue Nile en Nits. Sirenes en joelende kinderen versterken dit effect. Melancholisch en bespiegelend, en vooral bloedmooi.
Andere fijne songs waren We Colour The Moon en de cover I Saw Her Standing There van The Beatles in een trage, donkere piano & sax-versie. Afsluiter was Reversing Time, een knappe song met een psychedelisch sixties tintje dat ging over de klimaatverandering.
Thomas, de uitstekende zangeres Joyce en de fijne band wisten ons beslist een heel concert te boeien. Mooi!